Search
  • dogniversity

狗吠的日與夜


相信好多人都唔鍾意狗狗由朝吠到晚,包括我在內!嘈到心都煩,又怕影響到鄰居。

喺我地未講有咩方法前,我地先了解下狗點解要吠?原因好簡單,雞要啼,狗要吠,是這種動物的天性,喺大自然裡吠叫是重要的。如果有小野豬走近狗狗,牠們會以吠叫來嚇怕對方來保護自己,但喺人類既社會裡,吠係唔岩既事,所以我地要做既係幫助狗狗了解人類社會既準則。

從狗狗的角度出發,當突然有陌生人出現,牠感到害怕而吠叫。而對方也因為突如其來既吠叫聲嚇到,退後了一步。(記住狗狗對人類的身體語言十分敏感,因此牠就像預言家一樣,知道你幾時同佢去街,幾時去返工唔帶佢)又或者喺街上吠人吠車時,其實對方完全唔放佢在眼內,繼續行佢既路,繼續開佢既車。有趣既小狗就認為係自己既吠聲嚇走對方!既然呢個方法有效,狗狗當然繼續用啦!

再加上,我地人類往往都鍾意在狗狗吠既時候去阻止牠,˹唔好再嘈喇!˼。狗狗心諗:你放工番到屋企自己食飯,又玩電話都唔理我,但原來我一吠佢就會同我講野架喇~呢個方法原來可以令主人注意我既!

久而久之,狗狗就習慣不停˹說話˼。以因為門鐘響而吠呢件事,主要有兩個原因。

情況一:

狗狗:我知道主人番屋企喇~我好開心呀好開心呀好開心呀呀呀呀呀~~~~(開心到傻左)

情況二:

狗狗(門鐘響起):我記得喇!上次個鐘一響就有個陌生人入左黎,之後主人仲打我,困我入房,好驚呀!唔可以俾佢入黎!走呀你走呀你!

黎緊呢兩日我地會講在情況一同情況二,應該點做。

希望透過文章比多d人了解,狗吠其實唔一定係佢地唔乖,問題其實係我地無話俾佢聽我地既家規。要改變狗狗行為,先要改變自己,你準備好了嗎?


217 views
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
© 2016 by Dogniversity